Çocuklar ve Deliler zekat vermekle yükümlü müdür?

Soru:

Çocuklar zekat vermekle yükümlü müdür?, Buluğ Çağına Ermemiş Çocukların Malından Zekat Vermek Gerekir Mi?, Deliler zekat vermekle yükümlü müdür?, Deliler nasıl zekat vermelidir?

Cevap:

Hanefi Mezhebine göre

Çocuklar akılları başlarında olarak buluğa ermedikçe, zekat vermekle yükümlü olmazlar. Onun için bunların mallarından velileri zekat veremez. Bunların zekat vermeleri buluğ çağına ermekle başlar. Bir sene sonunda yerine getirilmesi gerekir.

İmam Şafiî’ye göre

Çocukların mallarından zekat verilmesi gerekir. Bunu velileri mallarından öderler. Çünkü zekat mala gereken bir haktır. Küçüklük bu hakkın varlığını gideremez.

Hanefi Mezhebine göre zekat mali bir ibadettir. Çocuklar ise ibadetle mükellef değillerdir.

Delilerde iki durum düşünülebilir.

Birincisi, doğuştan beri deli bulunmaktır. Bunların bu durumu devam ettikçe, onlar zekatla yükümlü olmazlar. Fakat bunlar buluğ çağına erdikten sonra iyileşip düzelseler, sağlığa kavuşmalarından itibaren zekat vermekle mükellef olurlar.

İkincisi, buluğa erdikten sonra bir müddet deli olmaktır. Bu durumda bunların delilikleri bütün bir yıl devam ederse, bu yıl için zekat vermeleri onlara farz olmaz. Çünkü bu durumda onlardan yükümlülük düşmüş olur. Fakat bu yıl içinde bir iki gün gibi kısa bir zaman iyileşecek olsalar, zekat vermeleri onlara farz olur.

Bu mesele İmam Muhammed‘e göredir,

İmam Ebu Yusuf’a göre

Yılın çoğunda sağlık üzere bulunmadıkça, o yılın zekatı gerekmez.

İmam Şafiî’ye göre

Delilerin mallarından zekat verilmesi gerekir. Bunu velileri mallarından öderler. Çünkü zekat mala gereken bir haktır. Noksanlık bu hakkın varlığını gideremez.

Hanefi Mezhebine göre zekat mali bir ibadettir. Deliler ise ibadetle mükellef değillerdir.

Ebu Dâvut, en-Nesâî ve başkalarının sahih isnatla rivayet etmiş olduğu şu hadis-i şeriftir

Hz. Aişe (Allah ondan razı olsun)’dan, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Kalem (sorumluluk), ergenlik çağına ulaşıncaya kadar çocuktan, uyanıncaya kadar uyuyandan ve akıllanıncaya ya da ayılıncaya kadar deliden kaldırılmıştır.”


Kontrol Edin..

Şeriat nedir? Şeriat ne demektir? Şeriat kanunları, Şeriat kuralları nelerdir? Şeriat iki kısımdır.

Şeriat Nedir? Şeriat Ne Demektir? Şeriat Kuralları Nelerdir?

Şeriat nedir? Şeriat ne demektir? Şeriat kanunları, Şeriat kuralları nelerdir? Gibi sorular cevaplanıyor. Şeriat iki …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir