Namazın Önemi ve Amacı Nedir?

Namaz Neden Önemlidir? Amacı Nedir?

Namaz bizim için neyden ibarettir?

Günde 5 vakit belirli hareketlerle yapılan bir ibadetten mi ibaret yoksa bizi yaratan Rabbimizle günde 5 vakit buluşma noktasından mı? Sizin için hangisi? Çoğumuz için yapılması istenen, yapılmadığı takdirde cezalandırılacağımız ibadetten başka bir şey değil. Bize namazın sadece farz olduğu öğretildi. Önemi anlatılmadan sadece kılmamız istendi. Bizde büyüklerimizi taklit edip durduk. Belki de bize ağır gelen buydu. Anlamını ve önemini bilmiş olsaydık, büyüklerimizden gördüğümüz şekilde taklit ederek değil de araştırarak öğrenseydik daha sıkı sarılırdık.

Tek sorunumuz ne biliyor musunuz? Gördüğümüz şeyi olduğu gibi kabul etmemiz. Araştırmadan ve önemini bilmeden kabul ediyoruz, daha sonra sıkılıyoruz. Oysa namaz dinimizin direği ve temelidir. İmandan sonra en büyük hakikat namazdır. Nasıl ki bir bina temelsiz duramaz yıkılır öyle de imanımız namazsız yıkılır, bizi de beraber o moloz yığınının arasına sürükler. Hayatımız toz duman içinde kalır. Hangi namaz kılmayan kişinin işi yolunda gitmiş ki? Hangisinin başı beladan kurtulmuş ki? Bırakın namaz kılmayı başına gelenlerden dolayı hep isyan etmiştir öyleleri. Namaz çoğumuza zorla kıldırıldı, belki de korkutularak. Namazın önemini anlatmak yerine bize kılmadığımızda alacağımız ceza anlatıldı. Bize Allah’ın merhameti değil de azap yönü anlatıldığı için uzaklaştık namazdan, Allah’tan. Oysa Rabbimizin ne kadar merhametli ve bağışlayan olduğu anlatılsaydı her an namaz kılıp tövbe ederdi çoğumuz.

Namaz müminin miracıdır derler. Peki biz bu cümleyi nasıl anlamalıyız ve nasıl hayatımıza uygulamalıyız? Miraç Peygamberimiz (s.a.v)’in Allah’ın huzuruna gitmesidir. İşte biz bu bilinçle hareket edersek yani Allah ile buluşacağımız bilincinde olursak belki de daha sıkı tutunuruz namaza. Her vakti heyecanla ve aşkla beklerdik belki de. Allah aşkıyla… Her daim secde ederdik belki de. Ama biz hep kıldığımız namazlarla kandırdık kendimizi, belki de kılmadığımız namazlarla!

Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a gönülden boyun eğerek namaza durun. (Bakara/238)

Ayetinde anlatıldığı gibi Rabbimiz bizi can-ı gönülden isteyerek huzuruna gelmemizi istemiş. Alışkanlık olduğu yada cezalandırılmaktan korktuğumuz için değil de aşkla, sevgiyle, gönülden gelmemizi ve devamlı olmamızı istemiş. Herkesin miracında huzuru bulması duasıyla Allah’a emanet olun.

Vesselam


Kontrol Edin..

İnsan Nasıl Şükretmeli?

Nimetleri israf edercesine harcayan insan nasıl şükretmeli? Envaiçeşit nimetler karşısında hangi birimiz elimizde var olan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir