Kuran-ı Kerim Tefsiri

Eylül, 2018

Kasım, 2017

  • 7 Kasım

    Bakara Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

    KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Bakara Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Gelelim haccın vaktine: Meâl-i Şerifi 197- Hac, bilinen aylardadır. Her kim o aylarda hacca başlayıp kendisine farz ederse; artık hacda kadına yaklaşmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur. Siz hayırdan ne işlerseniz, Allah onu bilir. Kendinize …

  • 7 Kasım

    Bakara Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

    KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Bakara Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Ayrıca bu yahudiler vahiy ve nübüvvet aleyhinde söz söylemiş olmak için vahyin vasıtası olan Cibrîl-i Emîn hakkında “O bizim düşmanımızdır.” diye düşmanlıklarını açığa vurmuşlardır ki, buna karşı şu iki âyet nazil olmuştur: Meâl-i Şerifi 97- Söyle; …

Eylül, 2017

  • 17 Eylül

    Nas Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Nas Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması İnsanların Rabbine. Bütün insanların kendilerine ve işlerine sahip, terbiye edici sahibine, yani halk ve emriyle insanlar yaratan ve sanat ve kudretiyle o ğâsık, kara topraktan o duygusuz, karanlık maddeden tan gibi parlayan duygulu insanlar yetiştiren, onlara …

  • 17 Eylül

    Felak Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Felak Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması De. Dikkate şâyandır ki, böyle “de”, “söyle” diye emrolunduğu zaman bundan açıkça anlaşılan; emredilenin, bu emri değil, bununla söylenmesi emrolunan sözü söylemesi istenir. Onun için Peygamber’in de bu sûreleri okurken demeyip diye başlaması gerekmez miydi? diye …

  • 17 Eylül

    İhlas Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) İhlas Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Söyle. Bu hitap öncelikle Resulullah’a ve dolayısıyla hitap olunabilenlerin hepsinedir. Emrin böylece açıkça ifade edilmesinde bu tarifin bilhassa ilâhi beyan olduğunu ve bunun aynen söylenmesi ve böylece tebliğ edilmesi gerektiğine tenbih vardır. “Kavil” makul olana ve …

  • 17 Eylül

    Tebbet Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Tebbet Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Helâk oldu. Bu fiil esasen bir durumu haber vermekle birlikte dilek kipi de olabilir. Dilek kipi olması, ya tekvînî şekilde zarar görmesini dilemek, yahut da Arapların adetlerinde olduğu gibi “Kahrolası” şeklinde beddua olarak hüsran ve helâkı …

  • 17 Eylül

    Nasr Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Nasr Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması “geldiği zaman.” Tahakkuk ifade eden bir zaman zarfı olduğu için fiil-i maziye gelir, şart mânâsına delalet ettiği için de mazinin mânâsını geleceğe çevirerek şartın gelecekte gerçekleşeceğini ifade eder. Burada şartı, ile ona atfedilen fiilinin toplamıdır, cevabı …

  • 17 Eylül

    Kafirun Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Kafirun Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Mekke Döneminde İndi Âyet Sayısı: 6 Sûresi ve bundan hikaye itibarıyla Sûresi>ve dilimizde bilinmiş olduğu üzere Sûresi denilen bu sûre de Mekkî’dir. Dânî, ittifakla demiş. “Bahru’l-Muhit”de ise: “Çoğunluğun görüşüne göre Mekkî’dir.” Katade’den, “Medenî olduğu da rivayet …

  • 17 Eylül

    Kevser Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Kevser Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Muhakkak biz ( Sûresi’ne bkz.) “Sana Kevser’i verdik.” Hitap, Resulullah’adır. “I’tâ”da malumdur ki, atıyye vermek, iyilik yapmaktır. Yani ey Muhammed, emin ol ki biz, Hak Rabb’ın yüksek şanımızla sana özel lütuf ve ihsan olarak kevser verdik …

  • 17 Eylül

    Maun Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Maun Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Gördün mü? Hitap yine Allah’ın Resulüne ve dolayısıyla genel olarak hitaba kabiliyeti olanların her birinedir. Soru, teaccüb (şaşma) suretiyle hazırlama içindir. Alemde açlık ve tokluk, korku ve emniyet gibi birbirini takip etmekte olan acı ve tatlı …

  • 17 Eylül

    Kureyş Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Kureyş Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması “Kureyşin îlâfı (uzlaşması) için.” Kur’ân’ın asıl resmî imlâsı (yazılış şekli) Hz. Osman’a nisbet edilen Mushafların hepsinde şeklindedir. “Şafiye Şerhi Şeyh Radıy”de de açıklandığı üzere Kûfî hattatların ilkleri, kelime ortasında gelen eliflerin hepsini ardardına hazfederler. Ve bunların …

  • 17 Eylül

    Fil Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Fil Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Görmedin mi? Hitap, Peygamber’edir. Rü’yet (görmek), kalp gözüyle görmeden istiare olarak kalbe ait görme, yani gözünle görmüş gibi muhakkak bilmiyor musun ey Muhammed? Çünkü söylenecek olan “fil sahipleri olayı”, o zaman onu gözleriyle gören şahitleri henüz …

  • 17 Eylül

    Hümeze Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Hümeze Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması 1-2.”Hümeze”; sûrenin de ismi olmak münasebetiyle meâlde aynen muhafazasını daha uygun gördüğümüz bu “hümeze” kelimesi “hemmaz”, “gammaz” gibi “hemz” kelimesinden mübalağa sigası (kipi)dır ki, lüane (lânetleyen) duhake (çok gülen) gibi âdet ifade eder. Asıl mânâsı hemz …

  • 17 Eylül

    Asr Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Asr Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Vav ‘da olduğu gibi yemin içindir. “Kamus”ta anlatıldığı üzere “asr” kelimesi lügatte, isim olarak: dehr (gece ve gündüz), gündüzün zevalden önce ve sonra iki tarafı gadat (tan yeri ağırmasından, güneş doğuncaya kadar olan zaman) ve aşiyy …

  • 17 Eylül

    Tekâsür Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Tekasür Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması 1-2.Oyaladı sizleri. “Elhâ” kelimesi “levh”den if’al babındandır. “Vav” dördüncü harf olarak vahi olduğu için “yâ”ya çevrildiğinden “elif”, “yâ”dan değişmiş olarak yazılır. Eğlence demek olan “levh”in aslı gaflet olduğundan “ilhâ” eğlemek, boş bir şey ile aldatarak ve …

  • 17 Eylül

    Kâria Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Karia Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması 1-2-3.O kâria. O çarpacak bela, yani kıyamet. Çünkü “kâria”, “kâr’ “dan türemiştir. Maddesinden “kar'”, şiddetli bir ses çıkaracak derecede şiddetle dayanıp çarpmaktır. Sopayı başına çaldı. “Tokmak” mânâsına “mikraa”, kapı çalmak mânâsına “kar’-ı bâb”; kılıçla çarpışmak mânâsına …

  • 17 Eylül

    Âdiyât Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Adiyat Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması 1. “Vav”, kasemdir. “Adiyat” hızla koşmak, seğirtmek mânâsına “adv”den ism-i fail cem-i müennes salimdir. Şu halde at, deveye diğer koşanların hepsine söylenebilir. “Kamus” sahibinin “Besâir”de beyanına göre bu “adv” maddesi, esasında tecavüz mânâsında kullanılır. Kâh yürüyüş …

  • 17 Eylül

    Zilzâl Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Zilzal Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması 1. Yerin o zilzali, zelzelesi. Yerin, hareketi-i arz (yer hareketi) dediğimiz zangır zangır sarsıntısıdır. “Zell”, hareket mânâsı ifade ettiği çin zelzele ve zilzal onun muzaafı olarak tekrar etmeyi ifade eder. Bilhassa izafetle ifade edilmesi, yerin mümkün …

  • 17 Eylül

    Beyyine Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması

     KURAN’I KERİM TEFSİRİ (ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR) Beyyine Suresi Tefsiri, Türkçe Meali ve Açıklaması Değildi, o küfredenler kitap ehli ve müşriklerden. (Min) teb’îzıyye veya beyâniyye, mahzûfe müteallık olup, yahut takdirinde zarf-ı müstekar, o küfredenlerin hali veya sıfatıdır. Bu iki kısımdan kâfirler veya iki kısım kâfirler ki, bazısı kitap ehli, bazısı …