İslamda Boşanma – Talak

İslamda Boşanma – Talak

İslamda boşanma başlıklı yazımızda, dinimizin evlilik akdinin sonlandırılmasına dair bakış açısı hakkında bilgiler yer almaktadır. Dinimiz islam, boşanma yani talak konusunda kadın ve erkeğe ayrı haklar tanımış olsa da, evliliklerin sonlandırılmasına kesinlikle sıcak bakmamış, belirli bir takım zaruretlerin doğması gerekliliğine vurgu yapmıştır.

İslamda Boşanma Nasıl Olur?

İslamda boşanma konusundaki temel esasları daha anlaşılır olması için maddeler halinde sıralayacak olursak, şunları diyebiliriz.

  • Dinimizde boşanma durumunda tek taraflı irade beyan etmek, erkeğin yani kocanın hakkıdır. Buradan anlaşılıyor ki, boşayan kişinin koca olması durumu vardır.
  • Kocanın boşama yetkisini karısına vermesiyse, tefviz-i talak olarak adlandırılmaktadır. Böyle bir durumda kadın, yetkinin verilme biçimine göre o anda ya da sonradan, boşanmayı gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca, erkeğin yani kocanın yetkiyi eşine(hanımına) devretmiş olsa da boşama yetkisi bulunmaktadır.
  • Boşanmanın geçerli olması için gereken ilk şartlardan biri, kocanın aklının(şuurunun) yerinde olmasıdır.
  • Karar veremeyecek derecede sarhoş olup ne yaptıklarını bilmeyen kişilerin sarhoşluk esnasında boşamaları, sonradan pişman olmaları neticesinde boşanma geçersizdir.
  • Malı ve canı ağır tehlike altında olan kişinin, boşanmasıyla bu tehlike ortadan kalkacaksa boşanmaya hoş bakılmasa da izin verilmektedir.
  • İslam alimlerine göre ne yaptığının ve söylediğinin farkında olmayacak derecede sinirlenmiş kişilerin yaptığı talak (boşanma), geçersiz kabul edilmektedir.
  • Şaka ile boşanma, bazı İslam hukukçularına göre kabul edilmese bile, Peygamberimizin (s.a.v.) bu konuda net bir hadisi bulunup, 3 şeyin şakasının da ciddisinin de aynı olacağını bildirmiştir. Bunlar nikah, talak ve talaktan dönme olarak bilinmektedir.

Üç şey vardır ki, ciddisi de ciddî, şakası da ciddidir: Nikâh, boşama ve kişinin ric’i talakla boşadığı hanımına geri dönmesi. (Camiussağir – 3451)

İslam’a Göre Evliliğin Geçerli Olma Şartları

Şahitler Huzurunda Yapılması

İslam’da bir evliliğin geçerli olması için en önemli şartlardan birisi, şahitler huzurunda yapılıyor olmasıdır. 3 mezhep şahitlerin nikah esnasında hazır bulunması gerektiği üzerinde birleşirken, Malikilerde bu durum biraz daha farklıdır. Düğünün çevreye duyurularak yapılması da, şahitler huzurunda yapılmış kabul edilmektedir. Yani düğüne davet edilen kişilerin bulunması, onların aynı zamanda şahitliği olarak kabul edilir.

Hanefi mezhebine göre şahitlerin ya ikisi erkek olmalı, ya da birisi erkekse en az iki kadınında şahitlik etmesi gerekir.

Evlenmeye Engel Durum Olmaması

Dinimizce emredilen haram ve helal çizgisi gözetilerek, evlenilmesi haram olan kişilerle yapılacak bir nikahın, dine göre hiçbir geçerliliği yoktur. Ayrıca talak iddetini bekleyen bir kadınla evlenmekte, aynı şekilde nikahın geçersiz olmasına sebep olmaktadır.

Zorlama ve Cebir Olmaması

Nikahta zorlama ve cebir bulunmaması da, Hanefi mezhebi dışında aranan şartlar arasındadır. Hanefi mezhebinde ise cebir ve zorlama olması, yine de kişinin hür iradesini etkilemeyecek bir durum sayılıyor olsa da, artık bu görüş İslam alimlerinin beyanatlarıyla ortadan kalkmıştır.

İslamda Boşanma meseleleri Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 226-242. ayetleri arasında geçmektedir.

Peki boşanma oranları neden bu kadar fazla? Buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Karı kocanın birbirlerine karşı görevlerini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.


Kontrol Edin..

Dua Etmeden Önce Ne Namazı Kılınır Nasıl Kılınır

Dua Etmeden Önce Ne Namazı Kılınır? Nasıl Kılınır?

“Dua etmeden önce ne namazı kılınır?” suâline kısaca şöyle cevap verilebilir: Dua etmeden önce namaz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir