Kuran-ı Kerim Meali

Ocak, 2021

  • 13 Ocak

    Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir?

    Kuran’ı Arapça Mı Okumak Gerekir

    Allah tarafından bizlere gönderilmiş olan kutsal kitabımız Kuran’ı Kerim’dir. Yüzyıllardır insanlar bu kitabı okumaya, anlamaya ve içerisinde emredilmiş olan emirleri uygulamaya çalışırlar. Ancak herkes Arapça okumayı ne yazık ki bilmemektir. Bu durumda da yüzlerce hatta binlerce insanın kafasında “Kuran’ı Arapça mı okumak gerekir?” sorusu dolanır durur. Bu konuda farklı kişiler …

Eylül, 2018

Nisan, 2017

  • 11 Nisan

    Nas Suresi Oku, Nas Suresi Meali, Kuran Oku

    Nas Suresi Oku, Nas Suresi Meali, Kuran Oku Nas, insanlar demektir. Medine’de inmiştir, 6 (altı) âyettir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine, 2. İnsanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine), 3. İnsanların İlâhına. 4. O sinsi vesvesenin şerrinden, 5. O ki insanların göğüslerine (kötü …

  • 11 Nisan

    Felak Suresi Oku, Felak Suresi Meali, Kuran Oku

    Felak, sabah manasına geldiği gibi yarmak manasına da gelir. Bunndan sonra gelen Nâs sûresiyle birlikte ikisine “iki koruyucu” anlamında “muavvizeteyn” denir. Bu sûrelerin şifa maksadıyla okunduğuna dair hadisler vardır. Medine’de inmiştir. 5 (beş) âyettir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. De ki:”Ben ağaran sabahın Rabbine sığınırım, 2. Yarattığı şeylerin …

  • 11 Nisan

    İhlas Suresi Oku, İhlas Suresi Meali, Kuran Oku

    İhlas Suresi: İhlas, samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak, esaslarını sırf Allah rızası için uygulamak anlamınadır. Mekke’de inmiştir, 4 (dört) ayettir. İslam’ın tevhid akîdesinin en özlü ve anlamlı ifadesidir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. De ki: O, Allah birdir. 2. Allah sameddir. 3. O, doğurmamış ve doğmamıştır. 4. Onun …

  • 11 Nisan

    Tebbet Suresi Oku, Tebbet Suresi Meali, Kuran Oku

    Tebbet, “kurusun” manasına bedduadır. Ebu Leheb hakkında inmiştir. Zira o, eziyet etmek kasdıyla Resûlullah’ın yoluna gizlice diken koymuş, bu işte kendisine karısı da yardım etmişti. Sûre, “Mesed sûresi” diye de anılır. Fâtiha sûresinden sonra Mekke’de inmiştir, 5 (beş) âyettir. (Bir rivayete göre Şuarâ sûresinin 124. âyeti gereğince Efendimiz yakın akrabasını …

  • 11 Nisan

    Nasr Suresi Oku, Nasr Suresi Meali, Kuran Oku

    Nasr, yardım demektir. Sûrede Allah’ın Hz. Peygamber’e yardım ederek fetihlere kavuşturduğu ifade edildiği için bu adı almıştır. Bu sûre, Mekke’nin fethi sırasında inmiş olmakla beraber Medine devrinde yani hicretten sonra indiği için medenî (Medine’de inen) sûrelerdendir. 3 (üç) âyettir. İslâm zaferini haber verir. İbn Ömer’den gelen rivayete göre bu sûre …

  • 11 Nisan

    Kafirun Suresi Oku, Kafirun Suresi Meali, Kuran Oku

    Kafirun Suresi: Kafirlerden bahseder. Mekke devrinde nazil olmuştur. 6 ayettir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Ey Muhammed! De ki: “Ey kafirler! 2. “Ben sizin taptıklarınıza tapmam.” 3. “Benim taptıgıma da sizler tapmazsınız.” 4. “Ben de sizin taptığınıza tapacak dağilim.” 5. “Benim taptığıma da sizler tapmıyorsunuz.” 6. “Sizin dininiz …

  • 11 Nisan

    Kevser Suresi Oku, Kevser Suresi Meali, Kuran Oku

    Kevser, çok nimet demektir; ayrıca cennette bir havuzun da adıdır. Âdiyât sûresinden sonra Mekke’de inen bu sûre 3 (üç) âyettir. Erkek çocukları yaşamadığı için Peygamberimize müşrikler, nesli kesik manasına “ebter” dediler. Sûrede buna cevap verilmiştir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. (Resûlum!) Kuşkusuz biz sana Kevser’i verdik. 2. Şimdi …

  • 11 Nisan

    Maun Suresi Oku, Maun Suresi Meali, Kuran Oku

    Maun Suresi: Mâûn, zekât vermek yahut bir şeyi geçici olarak kullanması için birine vermek şeklinde yardım demektir. Âlimlerin çoğuna göre tamamı Mekke’de inmiştir, 7 (yedi) âyettir. Dini yalanlayan, iyilikten uzak duran kimseler hakkında inmiştir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Dini yalanlayanı gördün mü? 2. İşte o, yetimi itip …

  • 11 Nisan

    Kureyş Suresi Oku, Kureyş Suresi Meali, Kuran Oku

    Kureyş Suresi: Kureyş’e cahiliye devrinde verilen bazı imtiyazlardan bahsettiği için bu adı almıştır. Tîn sûresinden sonra Mekke’de inmiştir, 4 (dört) âyettir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Kureyş’e kolaylaştırıldığı, 2. Evet, kış ve yaz seyahatleri onlara kolaylaştırıldığı için , 3. Onlar, şu evin Rabbine kulluk etsinler,ki, 4. Kendilerini açlıktan …

  • 11 Nisan

    Fil Suresi Oku, Fil Suresi Meali, Kuran Oku

    Fil Suresi: Kâbe’yi yıkmak isteyen Ebrehe’nin fillerle hücumunu konu edindiği için bu adı almıştır. Kâfirûn sûresinden sonra Mekke’de inmiştir, 5 (beş) âyettir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi? 2. Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı? 3. Onların üstüne ebâbil kuşlarını gönderdi. 4. …

  • 11 Nisan

    Hümeze Suresi Oku, Hümeze Suresi Meali, Kuran Oku

    Hümeze Suresi: Mekke döneminde inmiştir. 9 âyettir. Hümeze, insanları arkadan çekiştiren, ayıplayan kimse demektir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline! 2. O ki, toplamış ve onu sayıp durmuştur. 3. (O), malının kendisini ebedî kılacağını zanneder. 4. Hayır! Andolsun ki …

  • 11 Nisan

    Asr Suresi Oku, Asr Suresi Meali, Kuran Oku

    Asr Suresi: Asr, yüzyıl, ikindi vakti ve meyvenin suyunu çıkarmak gibi manalara gelir. “Asr”a yemin ile söze başladığı için bu adı almıştır. İnşirâh sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 3 (üç) âyettir. Sûrede kurtuluşun imana, iyi işler yapmaya hakkı ve sabrı tavsiye etmeye bağlı olduğu anlatılmıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. …

  • 11 Nisan

    Tekasür Suresi Oku, Tekasür Suresi Meali, Kuran Oku

    Tekasür Suresi: Tekâsür, çokluk yarışı ve çoklukla övünmek demektir. Kevser sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 8 (sekiz) âyettir. Cahiliye Arapları, mal, evlât ve akrabalarının çokluğunu bir gurur ve şeref sebebi sayarlar, hatta bu hususta yaşayanlarla yetinmeyip kabilelerinin üstünlüğünü geçmişleriyle de isbat etmek için kabirlere gider, ölmüş akrabalarının çokluğuyla övünürlerdi. Sûrede onların …

  • 11 Nisan

    Karia Suresi Oku, Karia Suresi Meali, Kuran Oku

    Kâria, kapı çalan demektir ve kıyamet kasdedilmiştir. Kureyş sûresinden sonra Mekke’de inmiştir, 11 (onbir) âyettir. Bu sûrede, kıyametin kopuşunda meydana gelecek olaylardan ve insanın âkıbetinden söz edilmiştir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Kapı çalan! 2. Nedir o kapı çalan? 3. O kapı çalanın ne olduğunu bilir misin? 4. …

  • 11 Nisan

    Adiyat Suresi Oku, Adiyat Suresi Meali, Kuran Oku

    Adiyat Suresi: Âdiyât, koşan atlar demektir. Asr sûresinden sonra Mekke’de inmiştir, 11 (onbir) âyettir. Bu sûrede insanoğlunun nankörlüğünden, kıyamet günü ortaya çıkacak acıklı durumdan söz edilir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Harıl harıl koşanlara, 2. (Nallarıyla) çakarak kıvılcım saçanlara, 3. (Ansızın) sabah baskını yapanlara, 4. Orada tozu dumana …

  • 11 Nisan

    Zilzal Suresi Oku, Zilzal Suresi Meali, Kuran Oku

    Zilzal Suresi: Deprem demek olan “zilzâl”, sûrenin ilk âyetinde geçer. Nisâ sûresinden sonra Medine’de inmiştir, 8 (sekiz) âyettir. Kıyametin kopmasından, insanların yeniden dirilip hesap vermelerinden, herkesin -iyi ya da kötü- ettiğini bulacağından bahseder. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Yerküre kendine has sarsıntısıyla sallandığı, 2. Toprak ağırlıklarını dışarı çıkardığı, …

  • 11 Nisan

    Beyyine Suresi Oku, Beyyine Suresi Meali, Kuran Oku

    Beyyine Suresi: Açık delil manasına gelen ve birinci âyette geçen ” beyyine ” kelimesi sûreye ad olmuştur. Talâk sûresinden sonra Medine’de inmiştir, 8 ( sekiz ) âyettir. Bu sûrede kâfirlerden ve müşriklerden söz edilmiş, onların bazı davranışları anlatılmış, inanan ve iyi işler yapanların kurtuluşa ereceği ifade edilmiştir. Rahmân ve Rahîm …

  • 11 Nisan

    Kadir Suresi Oku, Kadir Suresi Meali, Kuran Oku

    Kadir Suresi: Kadir gecesinden söz ettiği için bu adı almıştır. Abese sûresinden sonra Mekke’de inmiştir. 5 (beş) âyettir. Sûrede, Kadir gecesinden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne inişinden bahsedilir. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah’ın adıyla. 1. Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? …